18 Mart 2012 Pazar

aşil tendon ağrısı

Baldırımızdaki kasları topuğumuza bağlayan sert ve sağlam dokuya aşil tendonu adı verilir. Bu doku ayağımızın hareketini sağlayan en önemli dokudur. Çok güçlü kaslara bağ yapmış olan aşil tendon bazi durumlarda zadelenerek ciddi ağrılara neden olur. Genellikle 25–40 yaşındaki erkeklerde daha fazla görülen aşil tendon ağrısı ayak hareketlerimizi de sınırlandırabilir, hatta düşmemize bile neden olabilir.
Makalemizde bu önemli vücut parçasının ağrımasına neden olan faktörleri irdeleyeceğiz.
Aşil Tendonu ağrısının Belirtileri nelerdir?
  • Sıçrama ve koşma esnasında duyulan ağrı,
  • O bölgedeki hafif şişlik ve sancı,
  • Duyarlılık,
  • Ayakta hareket kısıtlılığı,
  • Parmak ucunda yükseldiğinizde ağrı,
  • Eğer tam yırtılma olursa topuk yerden kalkmaz ve parmaklar hareket ettirilemez.
Aşil tendonu Ağrısı neden olur?
Bu ağrıya aşil tendonunda meydana yırtıklar sonucu ortaya çıkan iltihaplanmalar ağrıya neden olabilir. Bu yırtıkların oluşma sebebi ise o bölgedeki ani ve ağır egzersizler, ani olarak zıplamak veya ani bir şekilde depara kalkmak, yetersiz ısınma, düzensiz hareketler sayılabilir. Az topuklu ayakkabılar giymek, yokuş yukarı uzun süre koşmak, çok yoğun spor egzersizleri, yüksek topuklu ayakkabılar giyinmek de aşil tendonuna zarar veren diğer etkenlerdendir.
İlk yardım
  • Dinlenme,
  • Buz uygulaması,
Aşil tendon Tedavisi
aşil tendonuTedaviden önce bu tür durumlardan korunmanın en iyi yolu bir egzersiz programından önce aşil tondonunuzu esnetme ve gerdirme hareketlerinin yapılmasıdır. Koruyucu olarak egzersiz programının değiştirilmesi de uygun olacaktır. Aynı egzersizlere devam edilirse hastalınız tekrarlar ve iyileşme süreci daha fazla zaman alır.
İyileşme sürecinde aşil tendonuna 20 dakikalık süreçlerde 2–3 kez buz koymanız gerekebilir. Bunun yanı sıra ayakkabının içine konulabilecek bir topuk yükseltici aparat da yararlı olacaktır.
Ağrı esnasında o bölgeye sürülebilecek antienflamatuar kremler, ağrı kesici ilaçlar ve doktorunuzun size önereceği iltihap kurutucular size yardımcı olacaktır. İyileşme süreci birkaç hafta alabilir. Ameliyat gerekli midir? sorusunun cevabı ise sadece en korkulan olduğu zaman, yani aşil tendonu tamamen yırtılırsa veya koparsa yapılabilir. Ameliyat olan hastaların sigarayı bırakmaları şiddetle önerilir. Çünkü sigara yaranın iyileşmesini zorlaştırır.

http://www.sagliksiz.net/asil-tendonu-agrisi.html sitesinden alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder